Πρόγραμμα προβολών 4oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Αμαλιάδα
Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018
Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

In Exile: a FamilyFilm /Στην Εξορία: Μια Οικογενειακή Ταινία (120’)

ΤουJuan Francisco Urrusti Alonso 

Το Στην Εξορία: Μια Οικογενειακή Ταινία, έχει να κάνει με τις ζωές των παππούδων, των γονιών, της θείας, και των φίλων του δημιουργού, οι οποίοι όλοι έφτασαν στο Μεξικό ως πρόσφυγες του λανθασμένα ονομασμένου Ισπανικού Εμφυλίου. Οι ιστορίες τους συνυφαίνονται με της Ισπανίας, και του Μεξικό.

Songs birds taught me / Τα τραγούδια που μου έμαθαν τα πουλιά (50’)

Του Adrian Villa Davila 

Το ντοκιμαντέρ δείχνει την καθημερινή ζωή τριών αφρο-κολομβιανών γυναικών, θυμάτων της ένοπλης σύρραξης της χώρας – που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις περιοχές τους και αναζητώντας παρηγοριά κατέληξαν στην Μπογκοτά. Λίγο-λίγο οι φωνές τους μετέτρεψαν τα τραγούδια τους σε φωλιές, σε μια περιοχή όπου μπορούν να αντισταθούν και να αναρρώσουν παρά την παράλογη βία από την οποία το έσκασαν.

The documentary shows the daily life of three afro-colombian women, «cantaoras» and leaders, victims of the country’s armed conflict; they were forced to leave their territories and in search of some solace they landed in Bogotá. Little by little their voices have turned their songs into nests, into a territory where they can resist and heal in spite of the senseless violence they have fled from.


Manic (85’)

Της Kalina Bertin

Το ντοκιμαντέρ «Manic» επιλέχτηκε στα HotDocs, στο Φεστιβάλ Ταινιών του Μπρούκλυν όπου κέρδισε το DocSpiritAward, και το οποίο διηγείται την έρευνα της σκηνοθέτιδος για τον πατέρα της, έναν γκουρού και πατέρα δεκαπέντε παιδιών, και την κληρονομιά της πνευματικής ασθένειας στην οικογένειά της.

Cause of death Unknown /Αιτία θανάτουΆγνωστη (90′)

Της AnnikenHoel

Μια προσωπική έρευνα που εκθέτει τα θανάσιμα μυστικά των Μεγάλων Φαρμακοβιομηχανιών και την δισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της ψυχιατρικής διάγνωσης και φαρμάκων.


Balkan roots (83’)

Chris (Rabbitt) &Anthony Fletche

Six musicians from across Europe. A Barcelona melting pot. Music from Roma, Klezmer & Balkan traditions…but with a Barcelona twist?
Local masters + a new generation of Balkan musicians.

Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra

Touring the Balkans, playing with the locals, exploring their Balkan Roots.

Nobody knows my songs (91)

του ZoranMaslic 

Ένας φωτογράφος μπαίνει στον κόσμο ενός άστεγου πανκ ρόκερ ο οποίος είναι ερωτευμένος, και το πρότζεκτ μετατρέπεται σε φιλία. Γίνεται μια συναισθηματική και πνευματική αναζήτηση για την απάντηση στην ερώτηση του που ανήκει κανείς. Μετά από 37 χρόνια στον Καναδά, αυτός ο Αρμένιος που μεγάλωσε στη Συρία και το Λίβανο αποφασίζει να γίνει ξανά μετανάστης. Εξαιτίας της γυναίκας που αγαπά, μετακομίζει στην Τουρκία.

7.15 μ.μ. Απαγορευμένη επίσκεψη (35’)

Νίκος Θεοδοσίου

Ένας οδοιπορικό στις Χούρδες της Ισπανίας αναζητώντας τα χνάρια του Μπουνιουέλ και τα ίχνη των ανθρώπων.

Παρουσία του σκηνοθέτη

Πού είσαι Σινγκάλ (103’)

Άγγελος Ράλλης

Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την πόλη Σινγκάλ και απήγαγε 3.000 γυναίκες Γεζίντι. Σ’ ένα έρημο ορυχείο άνθρακα στα τουρκικά σύνορα, Γεζίντι πρόσφυγες προσδοκούν την ασφαλή επιστροφή τους. Μέσα από τα μάτια ενός ηλικιωμένου, ενός εφήβου και μιας οικογένειας, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα διλήμματα αυτής της διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας. Η οικογένεια Χαβίντ μιλάει στο τηλέφωνο με την απαχθείσα κόρη τους και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαγοράσει την ελευθερία της μέσα από ένα δίκτυο μεσαζόντων. Ο πόνος γίνεται ακόμα πιο ανυπόφορος όταν επισκέπτονται τη Σινγκάλ, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.


Παρουσία σκηνοθέτη

Hell on EarthThe fall Syria and the rise of ISIS / Κόλαση επί της γης: Η πτώση της Συρίας και η άνοδος του ISIS (100’)

Sebastian Junger

Ένα χρονικό της πτώσης της Συρίας στο απόλυτο χάος και της ανόδου του ISIS, αυτή η καθηλωτική και διορατική δουλειά αποδίδει την οδυνηρή σφαγή του Συριακού πολέμου, τις πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες, και, το πιο σημαντικό, τις ανθρώπινες απώλειες. Οι υποψήφιοι για Όσκαρ κινηματογραφιστές SebastianJunger και NickQuested ξεδιαλύνουν αυτά τα πολύπλοκα θέματα για να δημιουργήσουν ένα ενημερωτικό και δυνατό ντοκιμαντέρ, συνυφασμένο από σχεδόν 1000 ώρες αμοντάριστου υλικού.


Ballad of a Righteous Merchant (62’)

by Herbert Golder

This film is an intimate portrait of legendary visionary filmmaker, Werner Herzog, at work, filmed during the making of My Son, My Son, What Have Ye Done (2009), shot by that film’s co-writer, a close friend (of 25 years) and long-time collaborator (on 10 films). Unlike other films about Herzog, where he faces the camera and expounds his views, this film provides a behind-the-scenes glimpse of the master at work, but also, because of the trust between Herzog and Golder, a deeply personal portrait of the man and candid view of him at his craft, while at the same time exploring some of the most abiding and deepest themes of his work.


Aguagrande in crescento

By Giovanni Pellegrini

Το Βενετσιάνικο ιστορικό θέατρο La Fenice κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ‘Aquagranda’, της όπερας που αναπαριστά τις τραγικές ημέρες του 1966, όταν η Βενετία έμοιαζε να εξαφανίζεται για πάντα κάτω απ’τα νερά της. Ακολουθώντας τον συνθέτη Perocco, τον διευθυντή σκηνής Michieletto και την ομάδα τους, το ‘Aquagranda in crescendo’ αφηγείται τη γέννηση της μοντέρνας όπερας και την ιστορία των ημερών που κλόνισαν την καρδιάτηςΒενετίας.

Scars of ArtCyprus / Κύπρος: Ουλές της τέχνης (64’)

Δυο χρόνια προπαραγωγή, ένας μήνας γυρισμάτων, 12 συνεντεύξεις με καλλιτέχνες.

Οι Ουλές της Τέχνης είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που ξεκίνησε το 2014: κατα τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Κύπρο, ο AndreaPalamara και η VeronicaWolff συνάντησαν τον Ευθύμιο Συμεού, έναν μοντέρνο καλλιτέχνη που ειδικεύεται στην κεραμική, και ζει στη Λάρνακα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης έγιναν φίλοι και ο Ευθύμιος άρχισε μια ιστορία που θα κρατούσε ως το φθινόπωρο του 2016.

Παρά τις ερωτήσεις μας για την καλλιτεχνική του δουλειά, οι απαντήσεις του πάντοτε επέστρεφαν στην ιστορία της Κύπρου και τη σύγκρουση που ακόμα χωρίζει το νησί στη μέση μεταξύ της Ελληνικής και της Τουρκικής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατανοήσαμε τον ακατάλυτο σύνδεσμο που δένει κάθε καλλιτέχνη με την ιστορία του, ειδικά όταν σημαδεύεται από τραυματικά γεγονότα όπως ο πόλεμος.

Εξ ου και η απόφαση να επενδύσουμε πόρους στην έρευνα και ανάλυση της σχέσης μεταξύ του πολέμου και της σύγχρονης τέχνης, διαίσθηση που ωθήθηκε από το συναίσθημα οτι η τέχνη μπορεί επίσης να ληφθεί ως η διεργασία καθολικού τραύματος.

Η δύναμη της καλλιτεχνικής χειρονομίας, που συχνά παρερμηνεύεται ως μια μόνη ατομική πράξη, είναι η σύνθεση μιας ζωής που εναγκαλίζεται την κοινωνία ως σύνολο και ο καλλιτέχνης είναι η έκφρασή της.

Τι επίδραση είχε ένα γεγονός όπως ένας εμφύλιος πόλεμος ή μια στρατιωτική εισβολή στον καλλιτέχνη; Τι ουλές άφησε στην φαντασία τους; Πώς μετατρέπουν αυτές τις ουλές στην καλλιτεχνική τους χειρονομία, ίσως είκοσι χρόνια μετά τη βία;

Μια τόσο σημαντική και συναρπαστική ερώτηση άξιζε ένα ντοκιμαντέρ.