Κωμωδία: Όποιος κλέβει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη

Πότε; Παρασκευή 16, Σάββατο 17, Κυριακή 18 και Παρασκευή 23, Σάββατο 24, Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 στις 8:30 μ.μ.

Πού; Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης, Ηλεία

Πόσο; Δωρεάν

Την κωμωδία Όποιος κλέβει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη, του Ντάριο Φο, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Λευθεριώτη, ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Γαστούνης στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Μια ξέφρενη κωμωδία που η σάτιρα της αγγίζει τα όρια του παραλόγου.
Παρόλο που ο Ντάριο Φο κάνει, ως επί των πλείστων, στρατευμένο θέατρο εδώ μας χαρίζει μια σατιρική κωμωδία χωρίς άμεσα πολιτικές προεκτάσεις.
Πρόθεση του συγγραφέα είναι να σατιρίσει άγρια, στα πρόσωπα του εργολάβου Αχιλλέα, της γυναίκας του Δάφνης και του αρχιτέκτονα Άλντο, την αστική τάξη που με καθοδηγητικό πνεύμα και στόχο το χρήμα, δε διστάζει να κάνει οποιοδήποτε συμβιβασμό και να αλλοτριώσει τα πάντα.

Έτσι ο καλοκάγαθος απατεωνίσκος μας Απόλλων, που μόνο του όνειρο είναι να αποκτήσει ένα ταξί, έστω και με απάτη αφού αλλιώς δε γίνεται, αλλοτριώνεται σε βαθμό που να μετατραπεί σε “βοηθητική τρόμπα” και να ξεχάσει το φίλο του στις απατεωνιές, Αντόνιο.
Η συντηρητική γιατρός, η γραμματέας του εργολάβου και ο αστυνομικός βοηθούν στη δραματουργική εξέλιξη του σκηνικού παιχνιδιού χαρίζοντας μας θεατρικούς τύπους σε αναπάντεχα ακραίες σχέσεις. Πίσω όμως από το πλούσιο γέλιο βγαίνει ο εγωισμός του σημερινού ανθρώπου, η μοναξιά, ο παραλογισμός.
Ωστόσο το έργο δεν είναι απαισιόδοξο. Ο κεντρικός ήρωας, ο ταξιτζής, που ζητάει κι αυτός μια θέση στον ήλιο αλλά τα κάνει όλα θάλασσα, είναι μια παρηγοριά για τον ψυχισμό του σημερινού ανθρώπου.