Ο Σιδηρόδρομος στη γη της Αρχαίας ΟλυμπίαςΟ Σιδηρόδρομος στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας

Πότε; Σάββατο 28 Απριλίου 2018 στις 6:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ.

Πού; Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ, Αρχαία Ολυμπία

Πρόσκληση για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου: «Ο Σιδηρόδρομος στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας» του Γ. Νάθενα.

Είμαστε καλεσμένοι στην παρουσίαση του βιβλίου – ιστορικού λευκώματος με τίτλο «Ο Σιδηρόδρομος στη γη της Αρχαίας Ολυμπίας» (συλλεκτική έκδοση ΓΑΙΑΟΣΕ, 2018),  που διοργανώνει η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, και θα γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο (πρώην ξενοδοχείο) ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία, το Σάββατο 28 Απριλίου 2018.

Στο βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται κατά τον πληρέστερο δυνατό τρόπο και για πρώτη φορά με τόσες λεπτομέρειες και σπάνιες παλαιές και πρόσφατες φωτογραφίες, σχέδια και χάρτες, η ιστορία του Σιδηροδρόμου Πύργου – Κατακόλου (ΣΠΚ), καθώς και η νεότερη ιστορία του Πύργου και του λιμένα του Κατακόλου. Η ιστορία της επέκτασης των Σιδηροδρόμων Πελοποννήσου στην Δυτική Πελοπόννησο (Πάτρα – Πύργος – Κυπαρισσία -Καλαμάτα) και οι σιδηροδρομικές συνδέσεις της Αρχαίας Ολυμπίας και της Κυλλήνης (λιμένα και Λουτρών). Η τουριστική ανάπτυξη των συγκεκριμένων θερέτρων και πώς στηρίχθηκε στον σιδηρόδρομο. Η επέκταση του τραίνου από Ολυμπία προς Καρύταινα – Μεγαλόπολη (που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ). Οι συνδέσεις των σταθμών με την ενδοχώρα με καραβάνια αγωγιατών και μεταφορικών μουλαριών και αργότερα με φορτοταξί και μικρά λεωφορεία. Η σημερινή εξέλιξη και προοπτική του σιδηροδρόμου στην περιοχή, η σχέση του με την τοπική ιστορία και λαογραφία κλπ.

Το  πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Σάββατο 28/4/2018
12:50 – 13:00
Συγκέντρωση στον ΣΣ Αρχαίας Ολυμπίας.
13:05
Αναχώρηση από τον ΣΣ Αρχαίας Ολυμπίας για Κατάκολο με τραίνο.
13:50
Άφιξη στο Κατάκολο. Ξενάγηση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου. Coffee break στο Κατάκολο.
15:45
Αναχώρηση από τον ΣΣ Κατακόλου για Αρχαία Ολυμπία.
17:30 – 18:15
Προσέλευση στον συνεδριακό χώρο (πρώην ξενοδοχείο) ΣΠΑΠ για την παρουσίαση του βιβλίου.
18:20 – 18:40
Χαιρετισμοί Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γεώργιου Γεωργιόπουλου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιου Σχίζα.
18:40 – 19:20
Παρουσίαση βιβλίου: Σπύρος Φασούλας (Δημόσιες Σχέσεις Σ.Φ.Σ), Σάκης Αντωνόπουλος (Αντιπρόεδρος Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου).
19:20 – 20:20
Χαιρετισμοί: Υπουργείου Μεταφορών, Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Δημάρχου Πύργου, Προέδρου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Προέδρου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, Προέδρου Σ.Φ.Σ.
20:20 – 20:30
Κλείσιμο: συγγραφέας Γ. Νάθενας.
Συναυλία χορωδίας Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών.
Θα προβληθούν διαφάνειες και video-clip.