Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2018 – Πρόγραμμα

Δείτε τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων για το Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 2018

3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ

 • Πότε; Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Ιουλίου 2018 στις 9:00 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Δάσους Δρούβα, Αρχαία Ολυμπία
 • Πόσο; Δωρεάν

Η Μικτή Χορωδία Πύργου διοργανώνει στις 7 και 8 Ιουλίου 2018, ημέρα Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Δρούβα της Αρχαίας Ολυμπίας, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών  Αρχαίας Ολυμπίας.

Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Συμμετέχουν 9 χορωδίες:

 • Η Μικτή Χορωδία Πύργου
 • Η χορωδία Αταλάντης
 • Η Χορωδία  Θάμυρις  Ιτέας
 • Η Χορωδία Κέρκυρας  Δημόδοκος
 • Η  Χορωδία Διμηνιού Κορινθίας
 • Η Χορωδία Ξυλοκάστρου
 • Η Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων
 • Η Δημοτική Χορωδία Θεσσαλονίκης Πανόραμα
 • Η  Ιταλική Χορωδία από την Αόστα της Βόρειας Ιταλίας.

Καλλιτεχνική διεύθυνση Θοδωρής Παναγόπουλος.

Κάθε χορωδία  μπορεί να τραγουδήσει acapella ή με την συνοδεία πιάνου, με ελεύθερο θέμα. Η ώρα έναρξης των συναυλιών κάθε μέρα είναι στις 9:00 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Mamma Mia! στην Αρχαία Ολυμπία

Mamma Mia! με τη Δέσποινα Βανδή στην Αρχαία Ολυμπία
 • Πότε; Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018 στις 9:15 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία

Το «Mamma Mia!» των ΑΒΒΑ, ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή μιούζικαλ όλων των εποχών σε ολόκληρο τον κόσμο, έρχεται μετά από ειδική άδεια των δημιουργών στη «χώρα» του και… για πρώτη φορά, «μιλάει» ελληνικά!

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Donna, ερμηνεύει η Δέσποινα Βανδή, μπαίνοντας, για πρώτη φορά, στον χώρο του μιούζικαλ.

Περισσότερα

Νίνα η Λεμονίτα… μια θεατρική παράσταση αλλιώς!
 • Πότε; Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 στις 10:00 π.μ.
 • Πού; Αύλειος Χώρος Παιδικού Σταθμού «Ο Μικρός Αρκούδος» στο Πελόπιο

Η θεατρική παράσταση Νίνα η Λεμονίτα είναι βασισμένη στο παραμύθι της Άννας Κορτέση ¨ΝΙΝΑ Η ΛΕΜΟΝΙΤΑ¨, που μιλά για την σημαντικότητα της οικογένειας και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Φυλάτος».

Οι μικροί μαθητές του Παιδικού Σταθμού «Ο Μικρός Αρκούδος» και τα παιδιά από το ΚΔΑΠ του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας πρωταγωνιστούν σε αυτό το παραμύθι. Οι μικροί ήρωες μέσα από βιωματικό θεατρικό εργαστήρι και δημιουργικό παιχνίδι με κατασκευές, αναλαμβάνουν να κάνουν τη δική τους αφήγηση για τις περιπέτειες της Νίνας της μικρής Λεμονίτας.

Η Νίνα η Λεμονίτα από καιρό σκέφτεται να ταξιδέψει και να γνωρίσει όλα αυτά που συμβαίνουν μακριά από το ξύλινο σπιτάκι που ζει με τους δικούς της. Ο ενθουσιασμός όμως για τη γνωριμία με το άγνωστο δεν θα κρατήσει για πολύ. Τα συναισθήματα θα πάρουν το καθένα τη σειρά τους. Άραγε στο ταξίδι τούτο θα ανακαλύψει η Νίνα το σημείο εκείνο που κρύβεται όλου του κόσμου η ευτυχία; Οι απαντήσεις κρύβονται μέσα στις σελίδες αυτού του υπέροχου παραμυθιού.

Η συγγραφέας μέσα από το συγκεκριμένο παραμύθι περνάει ηχηρά μηνύματα για την αξία της οικογένειας και της προσφοράς και τη διαφορετικότητα, ενώ η ίδια έχει προσφέρει όλα τα εμπορικά δικαιώματα στο Ορφανοτροφείο Κρίκκειο.


Ο Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες
 • Πότε; Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 στις 9.15 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία

Η Παιδική Σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου παρουσιάζει το αριστουργηματικό έργο του Ιούλιου Βερν: Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες, με πρωταγωνιστή στο ρόλο του Φιλέα Φογκ τον δημοφιλή  ηθοποιό Χάρη Ρώμα.

Το βιβλίο που εκδόθηκε το 1873 και από τότε μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές και γενιές, θα «ζωντανέψει» στη σκηνή σε μία μαγευτική σκηνοθεσία-παράσταση, αλλά και ερμηνεία του Χάρη Ρώμα. Μαζί του ταλαντούχοι νέοι ηθοποιοί επιλεγμένοι με αυστηρά κριτήρια, κέρδισαν μία θέση σε αυτό το ταξίδι – παράσταση – με Οδηγό τον Φιλέα Φογκ που με τη βοήθεια του Αερόστατού του και δίπλα του τον χαρισματικό Πασπαρτού, μέσα σε 80 ΗΜΕΡΕΣ θα μας γνωρίσουν όλο τον κόσμο.

Αξίζει εδώ να τονίσουμε πως ο  ήρωας της παράστασης και πρωταγωνιστής Φιλέας Φογκ σε μία από τις ενδιάμεσες στάσεις του θα επισκεφθεί και την Ελλάδα!


 ekthesi fotogrfionΕγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφικών Πορτρέτων
 • Πότε; Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018 στις 9:00 μ.μ.
 • Πού; Είσοδος Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας

 

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Μέσα από άλλα μάτια – Πορτρέτα και ιστορίες από το πρόγραμμα Face Forward …into my home

Through the gaze of others – Portraits and stories from the project Face Forward …into my home

Διάρκεια έκθεσης 20 Ιουλίου- 20 Αυγούστου

Το Face Forward …into my home αποτελεί διαδραστικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζει σε ιστορίες ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους και προσπαθούν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια αφήγησης στα οποία πρόσφυγες, με έναυσμα την παρουσίαση έργων από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), αφηγούνται προσωπικές τους ιστορίες, φωτογράφιση των συμμετεχόντων και έκθεση με τα φωτογραφικά πορτρέτα των συμμετεχόντων και ηχητικά κείμενα των προσωπικών ιστοριών τους. Στο Face Forward …into my home, συμμετέχουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που ζουν στην Αθήνα και υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος ESTIA (στήριξη έκτακτης ανάγκης για τη στέγαση και την ένταξη), που υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επιμέλεια έκθεσης:

Μαρίνα Τσέκου

Γιάννης Βασταρδής

Συνδιοργάνωση Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας


 Η Μαντάμ Σουσού με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου

Η Μαντάμ Σουσού με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου
 • Πότε; Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018 στις 9:15 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία
H ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Η υπερπαραγωγή των ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ που συνάρπασε το Αθηναϊκό κοινό, ξεκινά, ανανεωμένη, τη μεγάλη της καλοκαιρινή περιοδεία!

Η δημοφιλής, διαχρονική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ, που στην φετινή θεατρική της επαναφορά από τις Θεατρικές Σκηνές με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ομώνυμο ρόλο, ανέτρεψε τα δεδομένα του θεάματος της τελευταίας δεκαετίας, ξεπερνώντας σε διάστημα τριών μηνών τα 110.000 εισιτήρια, επανέρχεται ανανεωμένη με μία μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία στην Αθήνα και την Περιφέρεια.

Περισσότερα

 Ηλέκτρα του Ευριπίδη

Ηλέκτρα του Ευριπίδη
 • Πότε; Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 στις 9:15 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα – Αρχαία Ολυμπία

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Η 5η Εποχή, συνεχίζοντας την δημιουργική παρουσία της στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2018 την τραγωδία του Ευριπίδη «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Η «Ηλέκτρα», μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, αποτελεί μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης.

Περισσότερα

Γιώργος Νταλάρας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην Αρχαία Ολυμπία

 Γιώργος Νταλάρας και Λαυρέντης Μαχαιρίτσας στην Αρχαία Ολυμπία
 • Πότε; Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 στις 9:30 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία

ΔΥΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΜΙΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ- ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2018

Αφού ολοκλήρωσαν τις εμφανίσεις τους σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη με συναυλίες που ενθουσίασαν και ξεσήκωσαν τον κόσμο,  ο Γιώργος Νταλάρας και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι έτοιμοι για το καλοκαίρι, με ένα πρόγραμμα που θα αγκαλιάζει το σύνολο σχεδόν της δισκογραφίας τους των τελευταίων δεκαετιών.

Περισσότερα

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας
 • Πότε; Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018 στις 9:00 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία 

Οι μαγικές σβούρες παρουσιάζουν σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή – σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη.

Μια μαγική ξεκαρδιστική παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών παρουσιάζει το καλοκαίρι του 2018 , σε όλη την Ελλάδα, η θεατρική ομάδα για παιδιά, «μαγικές σβούρες» .

Περισσότερα

 Μια βραδιά για τον Σωτήρη
 • Πότε; Τρίτη 7 Αυγούστου 2018 στις 9:15 μ.μ.
 • Πού; Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας
Σωτήρης Μιχαλόπουλος

Οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ αποφάσισαν να διοργανώσουν μια τιμητική βραδιά στη μνήμη του Σωτήρη Μιχαλόπουλου, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν από τους βασικούς συντελεστές του Φεστιβάλ.

Ξεχώριζε για την αγάπη του και την άνευ όρων προσφορά του. Η μοίρα θέλησε το περσινό καλοκαίρι να τον πάρει από κοντά μας, όχι όμως από τις καρδιές και τις μνήμες των ανθρώπων του Φεστιβάλ.

Γιώργος Τσάκωνας

Σε αυτή τη βραδιά συμμετέχει ο Ηλείος καλλιτέχνης Γιώργος Τσάκωνας, ο οποίος ξεχώρισε με τη συμμετοχή του στο talent show Rising Star. Σε αυτή την εμφάνιση του, ο  Γιώργος Τσάκωνας και οι υπόλοιποι συντελεστές της βραδιάς συμμετέχουν χωρίς αμοιβή.

Γιώργος Τσάκωνας- Τραγούδι

Βασίλης Ταμποτέλης- Ντραμς

Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος- Μπουζούκι

Κιθάρα- Διονυσία Παναγιωτόπουλου

Ηχοληψία- Φωτισμοί- Ανδρέας Ζέζας


  Αχαρνής του Αριστοφάνη στην Αρχαία Ολυμπία
 • Πότε; Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018 στις 9:15 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία

Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος

Στα Λήναια του 425, στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία του «ΑΧΑΡΝΗΣ» και απέσπασε για πρώτη φορά το βραβείο των κωμικών Αγώνων.

Στόχος του Αριστοφάνη είναι να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει την λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή.

Περισσότερα

Ορέστης του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας
 • Πότε; Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018 στις 9:15 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Φλόκα, Αρχαία Ολυμπία

Η τραγωδία «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Ευριπίδη είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2018.

Τρεις νέοι,  ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή.


 


Το αμάρτημα της μητρός μου

Το Αμάρτημα της Μητρός μου από τη Θεατρική Ομάδα Πύργου
 • Πότε; Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018 στις 9:15 μ.μ.
 • Πού; Θέατρο Καυκανιάς, Αρχαία Ολυμπία

Πρόκειται για αυτοβιογραφικό οικογενειακό δράμα και τα κύρια πρόσωπα είναι δύο, ο αφηγητής και η μητέρα του. Ο χώρος που εκτυλίσσεται είναι η Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, ενώ τα γεγονότα συνέβησαν κατά την παιδική ηλικία του συγγραφέα. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι η αρχαΐζουσα στην αφήγηση και η δημοτική στους διαλόγους, διανθισμένη με ιδιωματικές λέξεις της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Σκηνοθεσία : Ευανθία Στιβανάκη


to oneirogennhto dasos

Το Ονειρογέννητο Δάσος
 • Πότε;  Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018 στις 9:00 μ.μ.
 • Πού; Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχ. Ολυμπίας

 

 

Παρουσίαση- Θεατρική παράσταση του βραβευμένου παραμυθιού «Το ονειρογέννητο δάσος» της  Ιωάννας Παναγιωτακοπούλου.

Μια παράσταση με έξυπνους, αστείους και τρυφερούς διαλόγους, η οποία ευαισθητοποιεί, αφυπνίζει και προβληματίζει με έναν τρόπο ψυχαγωγικό και ιδιαίτερο. Πλημμυρισμένη από φως, μουσική, εμπνευσμένες χορογραφίες και όμορφα κουστούμια, ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε έναν κόσμο ονειρογέννητο.

Λίγα λόγια για το παραμύθι: Ένα παραμύθι το οποίο σε καλωσορίζει με ευαισθησία στον κόσμο του και σε οδηγεί στην γαλήνια αγκαλιά της φύσης. Οι ήρωες του σε βοηθούν να ταυτιστείς μαζί της να γνωρίσεις και να νιώσεις την ευεργετική και ανιδιοτελή προσφορά της και παράλληλα σε εμπνέουν να αναπτύξεις ηθικές αξίες και συναισθήματα, που θα κάνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη ζωή σου καλύτερη.

Συνδιοργάνωση Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

Κείμενο-σκηνοθεσία-σκηνικά: Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου

Παίζουν: Βασίλειος Αλεξανδρής -Μαρία Γιαννακοπούλου- Χρυσαυγή Καπατσούλια- Χάρης Νιπεργιάλης

Χορογραφίες: Σχολή Shall we dance – Δήμητρα Μπέρτσου

Κοστούμια: Άννα-Μαρία Νταβουτιάν-Κατσίρη (επαγγελματικά κοστούμια χορού)

Μουσική : Βασίλειος Αλεξανδρής

Ήχος-Φωτισμοί: Θεόδωρος Τριγωνίδης

Stage: Ανδρέας Ζέζας


Βραδιά Πανσελήνου – Συναυλία με την Klaudia Delmer και Mottet τρίο
 • Πότε; Κυριακή 26  Αυγούστου 2018 στις 9:00 μ.μ.
 • Πού; Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας

Στον ίσκιο της ελιάς

Η Ιταλοπολωνικής καταγωγής Klaudia Delmer, που μεγάλωσε στην Ισπανία και πλέον ζει στην Ελλάδα και το τρίο Mottet, μας οδηγούν σε ένα μουσικό ταξίδι στην Μεσόγειο με τα τραγούδια των λαών που ζουν, δημιουργούν και ξαποσταίνουν κάτω απ’ τον ίσκιο της ελιάς. Μιας ελιάς που αποτελεί όχημα πολιτισμού και πρεσβεύει τις αδιαμφισβήτητες αξίες της ζωής…όπως η ειρήνη, ο έρωτας, η χαρά, η υπομονή και τόσα άλλα.

Στην συναυλία θα ακουστούν για πρώτη φορά ζωντανά μερικά ανέκδοτα τραγούδια σε στίχους Γιωργίου Δροσίνη μελοποιημένα ειδικά για την ερμηνεύτρια από τον Μίμη Πλέσσα. Ένα από αυτά είναι το τραγούδι «Της ελιάς ο ίσκιος», που έδωσε και τον τίτλο στην συναυλία.

Θα απολαύσουμε τραγούδια ιταλικά και ισπανικά που αγαπήθηκαν στην Ελλάδα όπως ‘Πριν το τέλος’ (Ι giardini di Marzo), ‘Μην ορκίζεσαι’ (Come Monna Lisa), ‘Μαμά’ (La Mamma) κλπ…αλλά και ελληνικά τραγούδια που ακούστηκαν σε άλλες χώρες όπως ‘Gioco d’ombre’ σε στιχους της Klaudia Delmer (Ερωτικό), ‘Il Canto Di Un’eneide Diversa’ (Μια πίστα από φώσφορο) κλπ.

Δίπλα στα τραγούδια που ανήκουν στην προσωπική δισκογραφία της ερμηνεύτριας θα ακουστούν και άλλα ελληνικά έντεχνα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκη, Γιώργου Ανδρέου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Κώστα Λιβαδά, Βαγγέλη Φάμπα, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Θάνου Μικρούτσικου, Σταύρου Ξαρχάκου, Θοδωρή Κοτονιά, Θανάση Παπακωσταντίνου, Βαγγέλη Βατσινέα κ.α., παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια καθώς και τραγούδια που προέρχονται από τις χώρες που περικλείουν τη Μεσόγειο.

Οι Μottet είναι οι Καστάνης Σωτήρης – κιθάρα, Δημήτρης Κουζής-βιολί, Γιώργος Σχοινάς-ακορντεόν.

Συνδιοργάνωση Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας- Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.