Πότε; Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016
Πού; Άλσος Κατακόλου, Ηλεία

Τα Καλλιτεχνικά εργαστήρια του 4ου Port Festival τη Δευτέρα 1η Αυγούστου στο αλσύλλιο Κατακόλου – Τι περιλαμβάνουν και σε ποιους απευθύνονται

Δηλώστε συμμετοχή σε δημιουργικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Το 4ο Port Festival έχει εντάξει στις παράλληλες δράσεις του, όπως κάθε χρονιά, εικαστικά εργαστήρια που απευθύνονται στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του και ενισχύουν την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία. Φέτος τα εργαστήρια, τα οποία όλοι περιμένουν με ανυπομονησία σε ένα άνυδρο πολιτιστικό τοπίο, πραγματοποιούνται τη Δευτέρα 1η Αυγούστου και ώρες 19:30 έως 21:30 στο αλσύλλιο Κατακόλου -εκτός από το «Port News» και το Animation, τα οποία είναι τριήμερα. Αναλυτικότερα θα έχετε τη δυνατότητα να συμμετάσχετε ενεργά στα εξής:

  1. port paidiaΤριήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήρι «Port News»

Ομάδα εθελοντών του Port καταγράφει τις δραστηριότητες του φεστιβάλ, παίρνει συνεντεύξεις από τους καλλιτέχνες, εκφράζει ιδέες, απόψεις και ανησυχίες μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και κείμενα τα οποία θα αναρτώνται στην κατηγορία Νέα της επίσημης ιστοσελίδας: www.portfestival.gr Συντονισμός: Ηρώ Ρήγα και Γεωργία Δημοπούλου.

  1. animation portΤριήμερο Εργαστήρι κινουμένου σχεδίου

Περνώντας μια βόλτα από το περίπτερο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της Camera Zizanio θα συναντήσετε τη συνεργάτιδά τους Θέτιδα Παπαδοπούλου, η οποία θα καθοδηγεί τα μικρά (αλλά και μεγάλα) παιδάκια ώστε να δημιουργήσουν κινούμενα σχέδια με την τεχνική stop-motion.

  1. rakou portΓνωριμία με την τεχνική ψησίματος Ρακού

Στο πλαίσιο του Port Festival, ο κεραμίστας Κώστας Νιτσάκος απόφοιτος του Τμήματος Κεραμικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Βόλου, που πλέον ζει και εργάζεται στον Πύργο και είναι μέλος του συλλόγου χειροτεχνών «Ηλειοτέχνες», θα παρουσιάσει την τεχνική ψησίματος Ρακού, την οποία εφαρμόζει σε αρκετά αντικείμενά του. Το Ρακού (Raku) είναι μια παλιά τεχνική, όπου το πυρακτωμένο αντικείμενο τοποθετείται σε πριονίδι και σχηματίζει μεταλλικές επιφάνειες, σε συνεργασία με τα τρία στοιχεία της φύσης: την φωτιά, τον αέρα και το νερό.

  1. anakykl port«Παλιά σκουπίδια. Καινούργια μουσικά όργανα!»

«Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χέρια κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό  ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε θαρρώ…»

Τι θα συνέβαινε άραγε αν στο γνωστό αυτό στιχάκι τα παιδιά δεν έπιαναν τα χέρια, αλλά «άρπαζαν» τα μουσικά όργανα που μόνα τους θα είχαν φτιάξει; Και δεν έστηναν απλά ένα χορό, αλλά ολόκληρη γιορτή κάτω από τους ήχους που τα ίδια τα παιδιά θα δημιουργούσαν; Η απάντηση θα δοθεί τη Δευτέρα 1 Αυγούστου και ώρα 7:30 μ.μ. στο αλσύλλιο, εκεί όπου 4 χρόνια τώρα ζωντανεύει το Port Festival, θα πραγματοποιηθεί το παιδικό εργαστήριο «Παλιά σκουπίδια. Καινούργια μουσικά όργανα!».

Οι μικροί μας φίλοι ηλικίας 7 έως 12 ετών θα κατασκευάσουν μόνοι τους μουσικά όργανα, πνευστά, κρουστά & έγχορδα με την καθοδήγηση της Εύας Δαφνερού («Devart Handmade» και ενεργό μέλος των Ηλειοτεχνών) και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τη δική τους μελωδία με τη βοήθεια του μουσικού Θωμά Λιαπόπουλου. Τα υλικά που θα χρειαστούν είναι τα εξής: κονσερβοκούτια, τσίγκινα κουτάκια από μπύρες-αναψυκτικά, ρολά από χαρτί υγείας και κουζίνας, καλαμάκια, λαστιχάκια, μεταλλικά καπάκια από γυάλινα βάζα, χάρτινα κουτιά από παπούτσια, γάλα ή χαρτομάντιλα, μικρά μπουκαλάκια νερού, Σπάγκος, ψαλίδια και όσπρια. Απαραίτητο συστατικό επιτυχίας εργαστηρίου: Φαντασία! Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής στο: 6970583084.

  1. toumasatosΕργαστήριο Εικονογράφησης Παραμυθιού με τον Νίκο Τουμαζάτο

Στόχος του εργαστηρίου είναι οι ενδιαφερόμενοι να καταφέρουν να εικονογραφήσουν ένα παραμύθι με το δικό τους στυλ. Να γνωρίσουν βασικούς κανόνες και τεχνικές αλλά και να πειραματιστούν. Να ταξιδέψουν μαζί με τους ήρωες, να τους κατανοήσουν, να γνωρίσουν τα μέρη όπου ζουν, έτσι ώστε να πάψουν να είναι απλά χάρτινα σκίτσα. Μόνο έτσι οι αναγνώστες μπορούν να ταυτιστούν μαζί τους και να τους αγαπήσουν ή να τους μισήσουν. Όπως στον κινηματογράφο έτσι και στην εικονογράφηση, δραματοποιείται μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος.

Εμείς λοιπόν καλούμαστε να αφηγηθούμε την ιστορία αυτή με εικόνες. To εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 5ης – 6ης δημοτικού, μέχρι 15 συμμετέχοντες στο σύνολο, και το μόνο που χρειάζεται είναι κάθε παιδί να φέρει τις μπογιές-μαρκαδόρους του. Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής στο: 6939637129.

  1. dentra portΕργαστήριο κατασκευής δέντρου με ανακυκλώσιμο χαρτί

Στο εργαστήριο κατασκευής δέντρου με ανακυκλώσιμο χαρτί από την αρχιτεκτόνισσα Rastaforight TreepArt, κάνουμε χρήση διάφορων υλικών (εφημερίδες, περιοδικά, χαρτόνια, κλπ) τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία του ξύλου, ώστε να δημιουργηθεί με την τεχνική του κολλάζ ένα ανακυκλώσιμο δέντρο. Μια αντίστροφη διαδικασία ώστε το χαρτί να επανέλθει στη «ζωή» και στην αρχική του μορφή ως δέντρο! Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής στο: 6946460264.

www.portfestival.gr