6 κοντινοί προορισμοί για τις Απόκριες 2018

Μόλις πέρασαν οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τις επόμενες. Οι απόκριες είναι πολύ νωρίς φέτος και είναι ήδη καιρός να προγραμματίσουμε πού θα πάμε.

Υπάρχουν πολλά μέρη που προσφέρονται ακόμα και για μονοήμερη εκδρομή. Ας δούμε έξη απ΄αυτά που βρίσκονται πολύ κοντά μας!

 1. Πάτρα – Πατρινό Καρναβάλι 2018

Κανένας δεν αμφισβητεί ότι Πάτρα σημαίνει Απόκριες στην Ελλάδα. Οι πατρινοί προετοιμάζονται έναν ολόκληρο χρόνο γι’ αυτό και πετυχαίνουν κάθε χρόνο τεράστια συμμετοχή καρναβαλιστών και απίστευτη διασκέδαση.
Η έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 θα γίνει στις 20 Ιανουαρίου και η κορύφωση του, στις 17 και 18 Φεβρουαρίου με τις δύο μεγάλες παρελάσεις!

Δείτε το πρόγραμμα του Πατρινού καρναβαλιού 2018
2. Καλαμάτα – 6o Καλαματιανό Καρναβάλι

Με έμβλημα τη γάτα, το 6ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα ξεκινήσει το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 του μήνα, προσφέροντας κέφι, ξεγνοιασιά, διασκέδαση.

Δείτε το Πρόγραμμα του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού 2018
3. Μεθώνη – Του Κουτρούλη ο Γάμος

Εδώ αναβιώνει το έθιμο του «Κουτρούλη ο γάμος» που κρατάει από τον 14ο αιώνα!

Λίγη ιστορία

Ο Κουτρούλης ήταν ιστορικό πρόσωπο που είχε την καταγωγή του από τη Μεθώνη. Ο καβαλλάριος (ιππότης) Ιωάννης Κουτρούλης δημιούργησε παράνομο δεσμό με μια γυναίκα που ήταν ήδη παντρεμένη και που όλες οι προσπάθειες για διαζύγιο συναντούσαν την άρνηση της Εκκλησίας. Η παράνομη συμβίωση κράτησε δεκαεπτά χρόνια και αποτελούσε το ενδιαφέρον των κατοίκων της περιοχής, αφού ήταν το πρώτο θέμα για κουτσομπολιά και πειράγματα.

Παρά τη μεγάλη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ο Κουτρούλης αγωνιζόταν να την παντρευτεί νόμιμα. Τελικά η γυναίκα  το 1394 κατάφερε να πάρει νόμιμο διαζύγιο και έγινε Ο Γάμος του Κουτρούλη. Το γλέντι κράτησε πολλές ημέρες!

Σήμερα

Στη Μεθώνη αναβιώνει κάθε αποκριά «του Κουτρούλη ο γάμος».

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Σάββατο το βράδυ με το προγαμιαίο γλέντι των φίλων του ζευγαριού, που κρατά μέχρι τις πρωινές ώρες.

Πέρα από το φαγητό, το γλέντι και το χορό γίνονται διάφορα happening, με το «ζευγάρι» να κλέβει την παράσταση και τους φίλους τους να τους ετοιμάζουν ευτράπελες καταστάσεις που οι ίδιοι δε γνωρίζουν.

Την Κυριακή το απόγευμα, γίνεται η παρουσίαση και το ράντισμα των προικιών και του νυφικού κρεβατιού, με κατάληξη όλων στον πεζόδρομο της αγοράς, όπου ακολουθεί γλέντι και στον κόσμο προσφέρονται γουρουνοπούλα  και κρασί.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η μέρα του γάμου! Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης. Το ζευγάρι των νεόνυμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία όπου γίνεται ο γάμος, με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί ένα τρικούβερτο γλέντι.

5. Ζάκυνθος – Με Βενετσιάνικο χρώμα

Όποιος βρεθεί στην πανέμορφη Ζάκυνθο τις Απόκριες,  θα γελάσει με τις Μάντσιες (αυτοσχέδιες πλάκες),  θα χορέψει σε πάρτι και στους δρόμους με μπάντες, θα παρακολουθήσει τις «Ομιλίες» και την «Κομέντια ντε ‘Αρτε», θα δει τον Βενετσιάνικο Γάμο, το Πίκολο Καρναβάλι (παρέλαση των μικρών) και την παρέλαση των μεγάλων καρναβαλιστών.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής γίνεται η Κηδεία της Μάσκας που είναι ένα ιστορικό, σατιρικό δρώμενο του νησιού. Τέλος η πομπή  καταλήγει στο λιμάνι, όπου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος καίγεται ανοιχτά στη θάλασσα και η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα.

Ο επισκέπτης θα δει ακόμα την Γκιόστρα, ένα μεσαιωνικό δρώμενο με άλογα και ιππότες.

6. Γαλαξίδι – Αλευρομουτζουρώματα

Την Καθαρά Δευτέρα στο Γαλαξίδι αλευρομουτζουρώνονται. Είναι ένα έθιμο που διατηρείται από το 1801. Τότε το Γαλαξίδι ήταν υπό τουρκική κατοχή αλλά όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν.

Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το «μουντζούρωμα» και το «αλεύρωμα» με φούμο και αλεύρι αντίστοιχα. Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης!

Ο δήμος μοιράζει αλεύρι στους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξοπλίζονται με σχετικές στολές προστασίας, γυαλιά, σκουφάκια. Χρώμα στην τελετή δίνει το φούμο, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται ως πολεμοφόδιο.

Το λιμενικό, ο δήμος και η αστυνομία οριοθετούν την περιοχή που διεξάγεται ο αλευροπόλεμος, ο οποίος συνήθως ξεκινάει από την πλατεία Μάμα και συνεχίζει στην προβλήτα του λιμανιού. Όσοι βρίσκονται εντός ακτίνας, είναι υποψήφιοι γι’ αλεύρωμα!

Πηγές:

http://www.e-zakynthos.com/gr.zakynthos.apokries.php

http://newsmessinia.blogspot.com/2016/03/blog-post_70.html

http://www.blogtravels.gr/2013/03/galaxidi-flour-war/