Κολόμπ του Ζαν Ανούιγ στο θέατρο Απόλλων

Πότε; Από Σάββατο 14 Απριλίου μέχρι Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στις 9:15 μ.μ. (από Πέμπτη μέχρι και Κυριακή)

Πού; Θέατρο Απόλλων, Πύργος Ηλείας

Η ομάδα τέχνης Δούρειος Ίππος θα παρουσιάσει το θεατρικό έργο Κολόμπ του Ζαν Ανούιγ από το  Σάββατο 14 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 στις 9:15 μ.μ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος

Φωτισμός: Αλέκος Αμπελογιάννης

Κομμώσεις: Γιάννης Διονυσόπουλος, Γιώργος Αλμπάνης

Επιμέλεια κοστουμιών: Ρούλα Πολίτη

Ορθοφωνία: Φένια Καρδιανού

Μακιγιάζ: Δημόσιο ΙΕΚ, Ιφιγένεια Μπούκλη, Ζέτα Λουμίτη

Φωτογραφία: Λάμπρος Τσακριλής

Σκηνικά: Lila’ s house of Art and Collektibles

Ηθοποιοί

Κολόμπ: Μαρία Καραντώνη

Μαντάμ Αλεξάντρ: Παναγιώτα Ιωάννου

Ζουλιέν: Γιώργος Τσιρώνης

Ρομπινέ: Θανάσης Χαϊκάλης

Ντεφουρνέτ:  Σπύρος Σπυρόπουλος

Ντυπαρτάς: Κώστας Σπίνος

Αρμέν: Γιώργος Ρούμπης

Λουσιέν: Ελευθερία Στανάτιο

Λασιουρέτ: Βασίλης Αγγελόπουλος

Ζοζεφίν: Δήμητρα Μικελοπούλου

Λεό: Θοδωρής Βένδρας

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Παρασκευάς Παπαπετρόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Ζαν Ανούιγ στο έργο «Κολόμπ», με αφορμή το μεγάλο έρωτα του Ζουλιέν και της Κολόμπ, θα αναφερθεί μεταφορικά στο πώς και κάτω από ποιες συνθήκες έρχεται στη ζωή ένα παιδί και τι πρέπει να προσφέρεται σε αυτό ώστε να γίνει ένας υγιής πολίτης χωρίς να έχει προβλήματα ύπαρξης στη μετέπειτα πορεία του.

Έτσι βλέπουμε την πολύπαθη σχέση μάνας (μαντάμ Αλεξάντρ) και γιου (Ζουλιέν) καθώς και την αδυναμία της πρώτης για τον μικρότερο γιο της Αρμάν -από άλλο πατέρα όμως. Μέσα από ένα βιτριολικό χιούμορ ο συγγραφέας θα μας μιλήσει για τη σκοτεινή πλευρά του θεάτρου, στην οποία παραμένει κρυμμένη η σπίθα της κάθαρσης. Θα παρουσιάσει στα μάτια του θεατή υπερεκτιμημένους καλλιτέχνες, ένας απ’ αυτούς ο Εμίλ Ρομπινέ ποιητής της Γαλλικής Ακαδημίας, που σαν σκοπό έχουν την αποχαύνωση του κοινού.

Η σεξουαλική παρενόχληση δίνεται με μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα χιουμοριστική διάσταση. Η ανέχεια πολλές φορές αλλοτριώνει τον άνθρωπο και άτομα σαν τους: Ντεφουρνέτ, Ντυπαρτάς και Ρομπινέ καιροφυλακτούν εκμεταλλευόμενοι ψυχές. Πάντα όμως θα υπάρχουν και εκείνοι που, παρ’ όλες τις αδυναμίες τους, θα οδηγούν αυτούς που αγαπούν στο δρόμο της αλήθειας όπως ο Λασιουρέτ και η Ζοζεφίν, ενώ η Λουσιέν παραμένει πειθήνο όργανο της Αλεξάντρ.

Η Κολόμπ παγιδευμένη στην αγάπη της για τον άντρα της και στη ματαιοδοξία της, λοξοδρομεί για χάρη του παιδιού της, έχοντας όμως και τα δίκια της. Ο Ζουλιέν ξεροκέφαλος και άξεστος σαν κούτσουρο, συγκρουόμενος καλλιτεχνικά με το γονίδιο από τη μητέρα του – είναι πιανίστας- και την απόφασή του να καταταγεί στο στρατό- ο νεκρός πατέρας του ήταν στρατιωτικός- αναγκάζεται για χάρη του έρωτα να οπισθοχωρήσει…

Και όλα αυτά σε ένα ανατρεπτικό φινάλε όπου οι μάσκες πέφτουν, όλοι αποκαλύπτονται, με τον έρωτα θριαμβευτή και συνάμα λυτρωτή.

Πηγή: https://proini.news/