"Ατίθασες" στην Δεξαμενή

Πότε; Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 στις 9:15 μ.μ.
Πού; κοινωνικός πολυχώρος Δεξαμενή, Πύργος Ηλείας

Λίγο πριν ξεκινήσει το φετινό ταξίδι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, οι Κινηματογραφικές Βραδιές μας προσκαλούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στον κοινωνικό πολυχώρο «Δεξαμενή», στην προβολή της ταινίας «Οι Ατίθασες» (Mustang), στις 9.15 μ.μ.

Ατίθασες

Είδος: Κοινωνική, Τουρκογαλλική ταινία
Διάρκεια: 97 λεπτά
Σκηνοθεσία: Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν
Παίζουν: Ελίτ Ισκάν, Γκιουνές Σενσόι, Τουγκμπά Σουνγκούρογλου

Υπόθεση:

Η ταινία «Ατίθασες» είναι μια από αυτές τις ταινίες που δείχνει με απλό, τρυφερό, αλλά εξαιρετικά δυνατό τρόπο τον παραλογισμό της κοινωνίας και της ανθρώπινης φύσης. Μπορεί η ταινία να διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Τουρκίας, διαθέτει όμως έναν πιο ευρύ κοινωνικό σχολιασμό.

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής: “Πέντε αδελφές (Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu & İlayda Akdoğan) μεγαλώνουν στο σπίτι της γιαγιάς τους (Nihal Koldaş) στην επαρχιακή βόρεια Τουρκία, εγκλωβισμένες σε μια αναπόδραστη και απόλυτα οπισθοδρομική κοινωνική πραγματικότητα.”

Πέντε αδελφές, κορίτσια νέα, όμορφα, γεμάτα ενέργεια και όρεξη για ζωή, όπως κάθε παιδί στην ηλικία τους. Κορίτσια που λόγω ενός αθώου παιχνιδιού με παιδιά του αντίθετου φύλου κατηγορούνται ως ανήθικα. Αναγκάζονται να παραμείνουν κυριολεκτικά κλεισμένα στο σπίτι, έως ότου παντρευτούν. Γιατί μια απλή «κοκορομαχία» είναι ανήθικη, η πράξη του γάμου όμως σε τόσο μικρή ηλικία είναι σαφώς άκρως ηθική και φυσιολογική. Τι πιο ενοχλητικό και θλιβερό για τον θεατή από το να παρακολουθεί κορίτσια που βιώνουν ίσως την πιο γλυκιά και αθώα περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου, να καταπιέζονται κατά αυτόν τον τρόπο και να στερούνται την ελευθερία τους, την οποία τόσο έχουν ανάγκη.