Έκθεση κόμικς “Πάνω σ’ έναν στίχο του Σεφέρη” στο Epihotel Odysseas

Δέκα σπουδαίοι Έλληνες δημιουργοί από τη σύγχρονη ελληνική σκηνή των κόμικς επανεξετάζουν το περιεχόμενο του ποιήματος του Γ. Σεφέρη “Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει”,81 χρόνια μετά την δημιουργία του, με βάση την παρούσα κοινωνική συνθήκη της χώρα μας.

Η έκθεση παρουσιάστηκε από 18 – 28 Φεβρουαρίου 2017 στο Πολυχώρο Τεχνών στο Λυκαβηττό από το Πολιτιστικό Πάρκο συνεχίζεται στο Epihotel Odysseas στο Κατάκολο, από 1 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου 2017 όπου και θα παρουσιαστεί στους διαδρόμους του ξενοδοχείου, με ελεύθερη είσοδο.

Το 1936 ο Γιώργος Σεφέρης είδε ένα κράτος χρεοκοπημένο σε όλα τα επίπεδα, πληγωμένο από το άδοξο τέλος της Μεγάλης Ιδέας και προδομένο από τους υποτιθέμενους φίλους του, που ξεπούλησαν χωρίς κανένα δισταγμό τα εδάφη του. Περιέγραψε την παρακμή της δημοκρατίας και του ανίκανου πολιτικού της προσώπου, που δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής. Τέλος παρατήρησε τις αντιδράσεις του λαού, που έμεινε απελπιστικά αμέτοχος μπροστά στο παιχνίδι που του έπαιξαν οι ισχυροί και δέχτηκε παθητικά την νέα τάξη πραγμάτων.

Στην Ελλάδα του σήμερα, οι δέκα δημιουργοί κόμικ σχολιάζουν μέσα από τα έργα τους τις τραγικές ομοιότητες του πολιτικού σκηνικού και του αέναου κύκλου που έχει βιώσει η χώρα μας με το πέρασμα των αιώνων. Μέσα από την προσωπική τους ματιά αφηγούνται τις ιστορίες τους και εξομολογούνται το πόσο τους έχει πληγώσει η πατρίδα μας. Ωστόσο στέλνουν ταυτόχρονα ένα μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο και υπενθυμίζουν στους επισκέπτες, ότι η Ελλάδα θα βρει για ακόμα μία φορά τον τρόπο να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της.

Την έκθεση διοργανώνει το Πολιτιστικό Πάρκο που είναι ένας εκπαιδευτικός και πολιτιστικός φορέας, ο οποίος εδώ και 11 χρόνια ασχολείται με Βιωματικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα και προάγει τις Τέχνες , τα Γράμματα & τον Πολιτισμό.

Πηγή: https://hotelodysseas.gr/el/ekthesi-komik-seferis/